Niemieckie ubojnie przyjęły 59,3 mln tuczników, co oznacza wzrost o 0,8% lub 477 900 sztuk. Wzrost ten wynika przede wszystkim ze wzrostu dostaw krajowych producentów o 582 900 sztuk (+1,1%) do poziomu 55,0 mln. Ilość importowanych świń spadła o 105 000 (-2,4%) do poziomu 4,5 mln sztuk. Produkcja mięsa wieprzowego wzrosła łącznie w 2015 r. o 0,8% (+43 800 ton) i osiągnęła poziom 5,56 mln ton.
W 2015 r. spadła ilość bydła do uboju o 1,5% (- 55 100 sztuk) do poziomu 3,5 mln. Ze względu na wyższą wagę bydła średnio o 2,15 kg łączny spadek produkcji wołowiny wyniósł 0,9% (-9 900 ton) do poziomu 1,1 mln EUR.
Spadła produkcja mięsa drobiowego o 0,6% (- 8 900 ton) do poziomu 1,52 mln ton w porównaniu do 2014 r.
Więcej informacji:
Opracowała: MH; WPHI Kolonia